Oh nee ... Hij komt, die lieve goede Sint
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKristien Taelman

Oh nee ... Hij komt, die lieve goede Sint

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Nog maar enkele keren slapen het is zover: hoog bezoek van die goede, heilige man. Fantastisch toch?


Of niet? Uiteraard krijgt elk kind graag cadeautjes en een berg vol snoepgoed. Toch komt het bezoek van Sinterklaas voor HSP-kinderen niet altijd als een geschenk uit de hemel … of was het uit Spanje? En hoe gebeurt dat dan praktisch? Hoe geraken al die cadeaus bij hun rechtmatige eigenaar, welke route volgt trouwe viervoeter 'Slecht-Weer-Vandaag' en hoe weet de Sint wat jouw kind leuk vindt? Je leest het al: het hoogsensitieve brein gaat meteen in overdrive!



Zijn jullie braaf geweest?


Mijn dochtertje moest deze week op school invullen of ze het afgelopen jaar flink was geweest. Dus koos ze, goudeerlijk als ze is, voor de nuancering ‘soms wel, soms niet'. HSP-kinderen beschikken vaak over een groot zelfbewustzijn en zijn behoorlijk kritisch tegenover zichzelf. De kans is dus groot dat ze deze periode ietwat onzeker(der) worden. HSP's zijn bijzonder gevoelig aan afwijzing. Het idee dat zwarte piet die zak meeheeft voor stoute kinderen, kan wel eens zwaarder doorwegen dan je denkt.



Een vol sinterklaashoofd

Daarnaast zijn er nog al die andere, praktische bekommernissen: wat ga ik vragen (keuzestress), mag ik dat wel vragen, is het betaalbaar, wat vragen andere kindjes, ...? Hier speelt trouwens ook hun sterke gerichtheid op de ander (empathie).


En wat met corona? Raakt Sinterklaas wel tot hier? Hoe kan die oude man met zijn coronaproof-pak door de schouw of gebruikt hij deze keer de voordeur (en kan die dan zomaar open)?


Of misschien raakt je kind tijdens de voorbereiding overprikkeld omdat hij zijn schoen nog moet klaarzetten en twijfelt wat er nu weer in moest. Drinkt zwarte piet echt een pintje en is hij dan niet te dronken na al die bezoeken?


Vergis je niet, al deze vragen kunnen wel degelijk een aanzienlijke invloed hebben op de gemoedsrust van je jonge, hooggevoelige kind. Het hoogsensitieve brein kenmerkt zich door diepgaande verwerking van informatie, waardoor HSP-kinderen zich vaak veel meer vragen stellen dan niet-HSP's. Dit kan een enorm stressfactor zijn. Daarom is het cruciaal het gedrag van je kind deze dagen extra in het oog te houden.


Hoe gaat het écht met je kind?


Is je kind extra druk deze dagen? Is het vaker overprikkeld? Heeft het meer driftbuien of vertoont het andere emotionele of fysische reacties dan gewoonlijk (vb. kortademig, sneller praten, zich meer afsluiten)? Weet dan dat het hele sinterklaasgebeuren hier een enorme impact op kan hebben.


Wat kan je als ouder doen (wanneer je hoogsensitief kind overprikkeld is)?


  • Leg niet ‘te veel’ nadruk en lading op het gebeuren Telkens weer aankaarten dat het spannend is, zal de spanning doen stijgen. Geloof me, de spanning is al meer dan groot genoeg.

  • Communiceer zo kort en praktisch mogelijk over het bezoek, maar beantwoord wel alle vragen die je kind heeft. Leg je kind uit wat er gaat gebeuren en maak kort een planning. Deze week gaan we een tekening maken, zaterdag gaan we wortels kopen voor je schoen en om 17u, voor etenstijd, zetten we die alvast klaar.

  • Help bij het kiezen van speelgoed: maak samen een kort lijstje, waaruit je samen kiest. Is het voor je kind te moeilijk om op ideeën te komen? Bied dan zelf enkele mogelijkheden. Voor kleine kinderen of de grootste twijfelaars zijn 2 tot 3 keuzes meer dan voldoende.

  • Grijp in zodra je kind ander gedrag vertoont Vertoont je kind stressklachten? Las dan extra veel rustgevende momenten in (vb. kindermassage, yoga-oefeningen, samen koken, ...). Onderzoek ook of het gedrag veroorzaakt wordt door die oude, wijze man of of jouw kind nog andere kopzorgen heeft. Vergeet niet dat corona werkt als een ongeziene katalysator. Heel de maatschappij baadt momenteel in een bad van stress en onzekerheid.

  • Regelmaat Zorg in deze periode nog meer voor regelmaat. Vaste routines voor het slapen gaan, op eenzelfde uur naar bed, ook in het weekend.

  • Neem meer tijd (voor het bedmoment) Dit advies vind ik in deze periode van continue veranderingen zelf heel belangrijk!

Neem extra tijd voor het bedmoment. Mogelijk is het deze periode, omwille van corona, veel veranderingen en de Sint, moeilijker je kind vlot te slapen te leggen. Neem alle tijd die nodig is. Wanneer je kind merkt dat het echt gehoord wordt, zal zijn stressniveau automatisch dalen.

  • Zorg zelf dat je rustig bent Ben je zelf gestresst? Probeer dan een moment te vinden om op adem te komen voor je je kind afhaalt van school of samen activiteiten onderneemt. Hoe hectischer de maatschappij, hoe belangrijker dat jij zijn of haar rots in de branding bent. Eet gezond, slaap gezond, adem gezond ... zodat jij er helemaal staat wanneer jouw kind je nodig heeft.



Wil je meer weten over hoe je je kind kan steunen in stressvolle periodes? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.


Bij mij kan je eveneens terecht voor online ondersteuning in het begripvol omgaan met je hoogsensitieve kind. Klik hier voor mijn aanbod


Twijfel je nog of het iets voor jou is? Bel me gerust vrijblijvend op 0476 44 55 93.

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page