top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKristien Taelman

Slaap kindje slaap …. maar slaap dan toch !

Bijgewerkt op: 16 feb. 2018
Regelmatig hoor ik afgepeigerde ouders praten over hun overprikkeld kind dat de slaap niet kan vatten. Zelf heb ik ook zo'n 'exemplaartje' thuis (3,5 jaar) dat elke nacht druk woelt, roept in de slaap en meermaals wakker wordt. Naast de standaardrituelen (’s avonds geen tv of computer, boekjes lezen, vaste routines voor het slapengaan, …) merken we dat de spanning soms niet uit haar hyperactieve Duracell-lichaampje te krijgen valt.


Gelukkig beschikken mijn man en ik intussen over een breed arsenaal aan truukjes (waarover ik later zeker meer zal posten) en luwt de storm steeds vaker.


Vandaag richt mijn spot graag even op fytotherapie, kruidengeneeskunde in mensentaal. Zelf ben ik sinds jaar en dag overtuigd van de meerwaarde van deze alternatieve 'geneeswijze': ze is zacht, natuurlijk – niet onbelangrijk voor een HSP – en ook heel efficiënt. Daarom deel ik graag enkele tips met jullie.


Een huilend (hoogsensitief) kind/babytje kan je heel goed kalmeren met een (aangelengde) kruidenthee.


Hoe maak je de kruidenthee?

Belangrijk weetje vooraleer je met kruidenthee aan de slag gaat: wanneer je te veel kruiden gebruikt of de thee te lang laat trekken is de thee niet meer geschikt voor kinderen (0 tot 6 jaar) omdat die te sterk wordt. De thee moet slap zijn (bijna kleurloos). Gebruik 1 koffielepel per tasje (+- 150 ml) of 2 theelepels per tasje bij verse kruiden.


Welke dosis geef je aan je babytje/kindje?

Neem 2 tot 3 theelepels van de hierboven gemaakte thee en verdun nog eens met evenveel water of fruitsap. Geef het een uurtje voor het slapengaan. Voor kindjes vanaf een jaar, kan je ook wat honing toevoegen.


Welke thee kan je het beste kiezen?

Ieder kind is anders en heeft andere voorkeuren. Testen is de boodschap.


Hieronder beschrijf ik de voornaamste eigenschappen per kruid:

  • Citroenmelisse: werkt efficiënt bij stress en angst, ontspant de zenuwen en kalmeert de spijsvertering

  • Lindebloesem: ontspant bij nervositeit en (hoog)gevoeligheid

  • Hop: ontspant bij onrustige slaap, nachtmerries en wakker schrikken

  • Wilde kamille: verlaagt het prikkelniveau, neemt slapeloosheid weg en kalmeert de spijsvertering (heel erg geschikt voor jonge baby’s)

  • Linde: brengt tot rust en werkt slaapverwekkend


Dit is slechts een greep uit een grote selectie aan kruidentheeën die jouw kindje kunnen helpen. Let er wel op dat je natuurlijke thee koopt (biowinkel). Thee uit de supermarkt is meestal heel synthetisch en dus niet geschikt voor hoogsensitieve mensen. Eigenlijk voor niemand.


Heb je nog vragen over dit artikel? Contacteer me dan op kristien@sea-you.be


Ik wens jullie allen een deugddoende nachtrust toe. En neem zelf ook een tasje!


Kristien

201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page