top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKristien Taelman

5 ultieme inzichten voor HSP's

Vandaag kon ik een superboeiend webinar volgen, onder leiding van Michael Pluess, HSP-expert, psycholoog, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de School of Biological and BehaviouralSciences (London) en tevens oprichter van sensitivityresearch.com.


Ik kon weer helemaal bijbenen over (recente) studies en nieuwe inzichten.


Omdat het te mooi is voor mezelf te houden deel ik graag dé 5 ultieme tips van Geneviève von Lob, klinisch psychologe en tevens gespecialiseerd in HSP.1. Accepteer je HSP Er zijn intussen meer dan 150 wetenschappelijke publicaties sinds 1997 en het aantal stijgt progressief. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende ‘brain imaging’-studies die het verschil van een HSP-brein en niet-HSP-brein aantonen. Genoeg redenen om jouw hoogsensitieve eigenschap (eindelijk) te aanvaarden, want, jawel, ze bestaat écht!


2. Herkader jouw verleden De kans is groot dat je je als hoogsensitief kind (maar ook als volwassene) probeerde aan te passen aan je omgeving, een omgeving die mogelijk geen rekening hield met jouw specifieke noden. Misschien werd je vaak misbegrepen en heb je hierdoor minder zelfvertrouwen? Je was misschien vaak overprikkeld, maakte fouten, werd afgerekend op jouw zogenaamde 'overgevoeligheid' … Hoe meer je je informeert over de eigenschap HSP, hoe groter de kans te ontdekken waarom sommige dingen niet liepen zoals je wenste. Zo kan je gebeurtenissen uit het verleden in een ander perspectief plaatsen en milder naar jezelf kijken.


3. Doe aan innerlijk werk Je kan zelf aan de slag (met cursussen, boeken, …) of kan terecht bij een therapeut. Zoek je externe hulp, kies dan zeker een persoon die ruime ervaring heeft met HSP. Weet ook dat trauma's ook een grotere impact hebben op HSP’s. Het gaat dan niet enkel om de grote trauma’s (zoals verlies, echtscheiding, ...), maar ook de kleinere trauma’s (emotioneel afwezige ouders, onbegrip).


4. Boetseer jouw leven (en omgeving) rond jouw "unieke ik” Neem jouw routines en levensstijl grondig onder de loupe. Neem alleszins genoeg downtime, tijd om te gronden en te relaxen. Zorg ook goed voor jezelf: mediteer, wandel, doe aan yoga, … Kies wat bij je past, maar beweeg vooral voldoende (om zo uit dat 'drukke hoofd' te komen).


5. Vind een community van andere HSP’s Je staat er gelukkig niet alleen voor! 1 op 5 mensen is immers hoogsensitief. De meeste HSP’s vinden het fantastisch om aansluiting te vinden met gelijkgestemden. Door ook andere HSP’s te leren kennen, ben je vaak milder naar jezelf toe, en dat kan enorm deugd doen.


Ik hoop dat deze tips jullie een duwtje in de goede richting geven in het verder omgaan met je hoogsensitieve eigenschap. Ik geef geregeld opleidingen over dit thema (samen met HSP Vlaanderen). Hou dus zeker mijn pagina's (Facebook, LinkedIn, ...) in het oog.


Wil je persoonlijke begeleiding (of eerst een gratis intakegesprek), neem dan een kijkje op www.sea-you.be


Photo by Aaron Burden on Unsplash

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page