top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKristien Taelman

"First I was afraid ... I was petrified"


“Ben ik als mens nog nodig?”

Dat is de kernvraag van het nieuwste boek van Elke Geraerts, doctor in de psychologie.

Naarmate de impact van artificiële intelligentie stijgt, kunnen we ons afvragen wat onze plaats is in een een steeds digitaler en artificiëler wordende wereld.


En wat blijkt. Als mens kunnen we ons brein veel beter gebruiken dan we vandaag al doen. Door overmatige blootstelling aan stress, verwaarlozen we ons brein, het lijkt er soms helemaal onderdoor te gaan.


Dus niet enkel HSP's overschrijden door de "prikkelende" wereld veel sneller hun optimale prikkelniveau, iedereen heeft er baat bij stil te staan bij de snel doordraaiende wereld en onze grijze massa tijdig vakantie of een snippermoment te gunnen.


Maar terug naar dit bijzonder boeiende en visionaire boek.

Wat kunnen we doen om als menselijke soort het hoofd boven water te houden? Professor Geraerts concludeert: "We moeten nog meer investeren in onze algemene breinkracht, ons mentaal kapitaal. Dat is onze unieke toekomst, onze meerwaarde als levend wezen."


En voor wie denkt dat we als mens weinig meerwaarde hebben in een gedigitaliseerde wereld vol scifi en wifi: weet dat wij over enkele onvervangbare kenmerken beschikken waar computers enkel kunnen van dromen.


Als mens: zijn we instaat om onze grenzen te verleggen en onszelf steeds opnieuw heruit te vinden (computers kiezen steeds de logische weg)

… kunnen we tegen de stroom inzwemmen (“Computer says no” …, maar enkel omdat de mens hem daartoe opdracht geeft)

…. kunnen we fantaseren, verbeelden, creëren (of hoe konden we anders uit spelonken ontsnappen?)

… bouwen we authentieke relaties met onze medemens (vergeleken met gelijk welke diersoort, zijn wij in staat om de diepste contacten te kunnen leggen)


So don't be afraid ... we will survive !!!

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page