Hoe communiceer je met je hoogsensitieve kind, wanneer praten geen optie (meer) is?
top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKristien Taelman

Hoe communiceer je met je hoogsensitieve kind, wanneer praten geen optie (meer) is?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2020


Stel je voor. Je kind komt thuis van school. Het is moe, overprikkeld of verdrietig, trekt zich terug of reageert 'onder hoogspanning'. Maar tot een echt gesprek komt het moeilijk. Je wil iets doen, maar weet niet precies hoe je in verbinding kan komen, zonder de boel te laten escaleren.


Sommige kinderen vinden het moeilijk om over hun noden te praten. Praten kost energie en soms is die na een lange (school)dag ver te zoeken. Misschien schaamt je kind zich over iets wat gebeurd is, heeft het nood aan stilte of alleen zijn of misschien wil het net dat je hem/haar meer aandacht geeft.


Ik mocht Emosymbo, ontwikkeld door Dirk Kerkhof, uitvoerig testen. Met emosymbo krijg je meer zicht op de emotionele toestand van je kind, terwijl je kind zich veilig en begrepen voelt, zonder te moeten praten.


Hieronder legt mijn 5-jarig dochtertje Eline je graag uit hoe Emosymbo werkt. Je raadt het al: het gebruik ervan is 'kinderspel'.

Emosymbo is een non-verbaal socio-emotioneel hulpmiddel voor (hoogsensitieve) kinderen en volwassenen. Het stimuleert de persoonlijke groei op een ongedwongen manier.


Ik zet dit hulpmiddel intussen erg graag in bij kinderen. Door middel van 3 symbooltjes geeft het kind aan hoe het zich voelt en waar het behoefte aan heeft.

Het GROENE CIRKELTJE geeft aan dat de kust veilig is. Je kind is open en benaderbaar. Je kunt samen spelen, de wereld ontdekken of een (moeilijker) gesprek aangaan over dingen die misschien niet altijd vlotjes lopen.


Wanneer je kind het BLAUWE DRIEHOEKJE legt, weet je dat het ergens behoefte aan heeft. Je kan hem of haar rustig benaderen en vragen waar het precies nood aan heeft: slapen, rust, een knuffel, ... Wanneer je snel zicht hebt op de behoeften van je kind, verkleint de kans dat hij of zij moeilijk gedrag vertoont. Ongewenst gedrag is immers een uiting van een behoefte waaraan niet voldaan werd. De specifieke behoefte tijdig herkennen, kan dus een wereld van verschil betekenen in de gemoedsrust van jou en van je kind.


Gebruikt je kind het RODE KRUISJE dan geeft het aan dat het hem of haar even te veel is. Het kind hoeft jou niets uit te leggen. Je weet meteen 'hoe laat het is'. Je kan je kind best even laten ontprikkelen tot het BLAUWE DRIEHOEKJE verschijnt.


Kortom, deze 3 emosymbo's zijn een non-verbaal hulpmiddel waardoor kinderen over hun emoties en behoeftes leren communiceren, zonder zich te schamen. Het geeft een veilig gevoel, zeker op momenten dat het hen allemaal te veel is. En door schaamte te vermijden, versterk je de band met je (hoogsensitieve) kind. Schaamte maakt immers passief: de eigenwaarde van je kind wordt aangetast, het durft geen actie meer te ondernemen en zondert zich af. Het is dan ook erg belangrijk hier de nodige aandacht aan te schenken.


Heb je interesse in een setje emosymbo's voor het gebruik thuis of tijdens een therapie?

Dan kan je op afspraak terecht in mijn praktijk (Spalaan, Oostende) of bestel rechtstreeks via deze link: www.twolve.be


Kostprijs: 25 euro met doosje, 16 euro zonder doosje.


Het product werd ontwikkeld door Dirk Kerkhof. Bij vragen mag je hem rechtstreeks contacteren op +32 0477 60 88 82


Veel plezier en gemoedsrust gewenst,


Kristien

350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page