top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKristien Taelman

WANTED (alive or alive): an army of highly sensitives

Bijgewerkt op: 15 nov. 2018

Of, vrij vertaald: "Waarom de wereld meer hoogsensitieve personen nodig heeft, maar het zelf nog niet weet.Ik geef het toe: deze blog begint lekker melig, maar laat deze bloemerige woorden je niet weerhouden toch even verder te graven in "alweer" een artikel over hoogsensitiviteit (hoewel dit aantal nog steeds behoorlijk laag is vergeleken bij het aantal heruitzendingen van sommige niet nader te noemen televisieprogramma's).


Ter zake. Deze blog mag dan wel gloednieuw zijn, toch stoelt hij op een minder prille wijsheid van een leger hoogsenstieve experts in binnen- en buitenland. Elaine N. Aron beet de spits af, en al snel volgde een schare pioniers die mij, samen met heel veel andere hoogsensitieve (en ook hoogbegaafde) medebolbewoners, informeerden en bezielden: Femke de Grijs, Ilse Van den Daele, An Michiels, Fleur Van Groningen, Luc Descamps,.... om wel enkele namen te noemen. Maar vooral Sofie De Vos en Serge Van Gampelaere die HSP al 17 jaar geleden op de Belgische (en Nederlandse) kaart zetten.


En ja hoor, ik heb er zin in. Zin om hoogsensitiviteit de positieve aandacht te geven die ze verdient. Zin om misverstanden en vooroordelen te lijf te gaan als een echte krijgster. Gewapend met facts, figures en bijzondere verhalen die je hopelijk tot nadenken stemmen over hoe jij je hoogsensitieve leven nog meer betekenis kan geven.


Wat mag je wel (en niet) verwachten?


Verwacht geen stigma's, geen roze wolken, geen zielige slachtofferredes. Laat ons gewoon het HSP-leven bekijken zoals het is. Op deze website gids ik je doorheen waardevolle literatuur, heldere studies en aangrijpende menselijke verhalen die beletteren wat wij allen al een hele tijd weten: er schuilt een enorme kracht in elke HSP'er die zijn of haar gave weet te benutten.


Mag het iets meer zijn?


Over de meerwaarde van hoogsensitiviteit zijn al heel wat boeken volgepend. Maar omdat jullie - door de maatschappij gekaapte - drukke agenda het waarschijnlijk niet toelaat deze werken nauwgezet te doorgronden, vat ik het kort samen. Hoogsensitieve personen voegen een extra dimensie toe aan onze maatschappij: ze voelen en zien meer, en kunnen dankzij deze troeven (probleem)situaties vanuit een heel andere invalshoek aanpakken. Dit alles overgoten met een sausje van ethiek en rechtvaardigheidsgevoel.


Tot slot nog even dit.


De afbeelding hierboven werd niet zomaar gekozen. Deze Amerikaanse propagandaposter rolde exact 100 jaar geleden van de persen. Hij verwees naar een eerdere politieke campagne met de weinig aan de verbeelding overlatende titel "Your Country Needs You". Hoe mooi zou het zijn om op deze pagina een leger hoogsensitieve mensen te 'ronselen' die steeds meer overtuigd zijn van hun belangrijk aandeel in de maatschappij? Wat ben je met een doldraaiende wereld zonder raadsheren, visionairs en langetermijndenkers? Niets! Alleen weet een deel van de wereld dit nog niet. Laat ons op onze subtiele, respectvolle wijze het terrein heroveren dat we verdienen.

265 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page